Home
Wstęp
Taksonomia
Historia
Uprawa
Wietnam
Źródła

podrodzaje
Parvisepalum
Brachypetalum
Paphiopedilum
druryi
exul
helenae
henryanum
herrmannii
hirsutissimum
spicerianum
tranlienianum
Sigmatopetalum
Polyantha
Cochlopetalum
gatunki
bullenianum
armeniacum
bellatulum
callosum
superbiens
delenatii
dianthum
druryi
exul
gigantifolium
hangianum
helenae
henryanum
herrmannii
hirsutissimum
liemianum
micranthum
philippinense
purpuratum
sangii
spicerianum
stonei
sukhakulii
thaianum
tranlienianum
vietnamense


Home

 
Paphiopedilum spicerianum (Rchb.f. ex Waters & Moore) Pfitzer 1888

Opracowanie: H. Roszkowska
Zdjęcia: E. Jóźwiak

Paph. spicerianum, fot. E. Jóźwiak


Podrodzaj: Paphiopedilum
Synonimy: Cordula spiceriana [Rchb.f] Rolfe 1912; Cypripedium spicerianum Rchb.f 1879; Paphiopedilum spicerianum f. immaculatum Braem 1999


Gatunek zakwitł w roku 1878 w kolekcji angielskiego oficera o nazwisku Spicer i od jego nazwiska powstała nazwa gatunkowa. Był jednym z pierwszych Paphiopedilum na kontynencie europejskim. Atrakcyjne kwiaty wzbudziły oczywiście ogromną sensację. Roślina wywodziła się z mieszanego transportu orchidei przywiezionego z Indii. Krótko potem poszukiwacze firmy Sander odnaleźli ponownie duże skupisko tych roślin w Assam. Ten transport (około 40 tysięcy roślin) przesłano do Europy, a pozostałe rośliny dokładnie zniszczono. Aż do XX wieku roślina uchodziła za wymarłą i była rarytasem w kolekcjach.

Ojczyzną Paph. spicerianum są połnocno-wschodnie Indie i sąsiadująca z nimi północno-zachodnia Birma. Rośnie na wysokościach od 1000 do 2000 metrów na wapiennych skałach, w humusie zgromadzonym w szczelinach, w pobliżu rzek i strumieni, pod drzewami, często wśród paproci. Gatunek nie jest duży, zielone, od spodu nakrapiane purpurą liście osiągają długość do 30 cm. Pęd kwiatowy wyrasta pionowo w górę i może mieć do 25 cm. Kwiaty na pędzie pojawiają się pojedynczo i mają wielkość około 7 cm. Są bardzo charakterystyczne, jak widać na zdjęciach. W naturze Paph. spicerianum kwitnie od października do grudnia, kwiaty utrzymują się około 6 tygodni.


Paph. spicerianum, fot. E. Jóźwiak Paph. spicerianum, fot. E. Jóźwiak Paph. spicerianum, fot. E. Jóźwiak


maj 2007